Utomhusbelysning som trendar just nu

Vilka är de hetaste trenderna inom utomhusbelysning? Vi har pratat med tillverkare som fått lista sina bästa tips om vad kunderna vill ha, oavsett om du jobbar med privatkunder eller företag.

När du ska installera utomhusbelysning går det ofta trender i vad kunderna vill ha för funktioner och design. Just nu är det exempelvis stor efterfrågan på armaturer med dimmerfunktion hos småhusägare, medan företagskunder gärna vill ha uppkopplad belysning som bidrar till trygga utomhusmiljöer.

-Ett produktsegment som vi ser efterfrågas stort nu är belysning med grannfunktion. Det innebär att armaturerna kommunicerar med varandra, så att när en person exempelvis öppnar dörren till ett trapphus tänds inte bara det nedersta våningsplanet utan det precis ovanför tänds också upp, dock inte på maximal ljusstyrka. Man skapar på så vis ökad trygghet, säger Urban Magnusson, försäljningschef vid Steinel/KHS.

Det handlar i praktiken om att man delar in belysningen i olika zoner, och sedan ser till att det aldrig är helt mörkt i grannzonerna, de halvtänds. Denna funktion är bland annat populär i garage, runt lokaler med mera.

-De är enkla att programmera via vår app. Man ser vad varje armatur har för värden, det är lätt att ställa in och läsa av, man gör allt direkt i telefonen. Du kan koppla armaturerna på flera olika faser vilket innebär att de styrs ihop fastän de har olika grupper. Så ifall en säkring går slocknar inte allt. Det är bra både för elektriker och för de som använder dem, säger Urban.

Se hela vårt produktutbud inom belysning

Onninen utomhusbelysning hidealite 800x600 2

Onninen utomhusbelysning hidealite 800x600 3

Onninen utomhusbelysning steinel 800x600 2

Punktbelysning och dimmerfunktion för utomhusbruk är populärt

Dimmerfunktion för utomhusbelysning hos privatpersoner är också ett växande segment. Dimmern gör att belysningen blir mer mångsidig och fungerar för flera syften under hela året.

Husägaren kan exempelvis dimma ner under sommaren när det ändå är ganska ljust ute, och sedan dra upp den på högre ljusstyrka under vinterhalvåret. Ska de belysa en prydnadsbuske eller ett träd kan de anpassa belysningen efter hur stor växten är, och även justera styrkan i takt med att den växer.

Dimbar utomhusbelysning är även bra på så vis att du kan styra belysningen utifrån hur du använder det upplysta området.

-Man kanske vill ha allmänljus ena dagen och stämningsbelysning nästa. Belysningen blir mer mångfacetterad om du adderar en dimbar armatur, säger Vladan Djukic, key account på Hide-a-lite.

LED-strips är också en produkt som är populär mot privatpersoner. Allt fler vill integrera dold belysning i altanräcken och liknande.

-Med vår senaste LED-strip 230V så slipper du drivdon. Som installatör måste du annars tänka på att gömma den, men här är det bara fas och nolla rakt in. Väldigt smidigt i räcken och sådant där det är svårt att gömma. Man kan dra dem i längder upp till 100 meter. Antingen har vi skruvplint man kan sätta mot strippen, eller så löder vi den färdig från oss till installatören, säger Vladan.

Även decklights är fortfarande populärt att belysa med, många vill belysa altaner, trappor och pooldäck för att få punktbelysning på objekt i trädgården.

Utvalda belysningsprodukter

Tips: Intressanta armaturer för olika miljöer

Vladans topp 5 för privatkunder

  • Spot It S: Dimbar markstrålkastare så att du kan anpassa belysningen efter det som ska belysas, exempelvis trädets storlek. Den har en tvåledarkabel ut så du fas-installerar den.
  • LED-strip: 230 volt och utan drivdon, så att du slipper fundera över hur du på bästa vis ska gömma undan drivdonet hos kunden. Kan köpas i längder upp till 100 meter.
  • Arc Socket: Fasadbelysning med två stycken inbyggda vägguttag. Du slipper installera separata vägguttag, och det blir snyggare för husägaren samtidigt som det är praktiskt att ha någonstans att koppla in motorvärmare och annat. Du kan styra dem på separata faser, så armaturen kan vara kopplad till ett skymningsrelä men uttagen är ändå igång hela tiden.
  • Cube: Dimbar fasadbelysning i klassisk fyrkantsarmatur. En stilren design som passar i de flesta miljöer.
  • Peak: Fasadbelysning i klassisk trattformad design, med belysning som kan ställas mellan 3000-4000 Kelvin eftersom den är laddad med två olika LED-kort. Fördelen är att du som installatör kan åka ut med en enda armatur och veta att du har helgarderat dig, husägaren kan testa sig fram till vilken färgtemperatur de vill ha. Armaturen har även inbyggt vattenpass vilket gör den enkel att installera i våg.

Urbans topp 4 för företagskunder

  • Garage-armaturen 5100: Armaturer som kommunicerar via Bluetooth. Har grannfunktion och kan programmeras samt övervakas via en lättanvänd app.
  • Trapparmaturen R10/R20/R30: Även detta en armatur med grannfunktion, som meshar via Bluetooth och som programmeras och övervakas via app. Finns både i rund och fyrkantig design.
  • Fasadbelysningen Cubo: Samma som ovan, men med fördelen rent installationsmässigt att det kan vara olika grupper, men de pratar ändå med varandra. Finns både som uplight och downlight.
  • Strålkastare Xled: Dimbara spotlights som har närvarovakt och skymningssensor. Styrning sker via appen, så de är lätta att både installera och konfigurera. Finns i både standard- och Pro-variant, där Pro har bättre sensor och fler inställningar med fler varianter som styr hur stor yta du vill att de ska belysa.
Kontakta oss på Onninen så hjälper vi dig med ditt belysningsprojekt
Vår webbshop är öppen dygnet runt!