Kesko Sverige stärker sin position inom förnybart genom förvärvet av Zenitec Sweden AB

2023-03-14 14:00
Kesko Sverige har tecknat ett avtal om att förvärva solcellsgrossisten Zenitec Sweden AB, som är baserad i Hästveda, i Skåne. Förvärvet är en del av Keskos tillväxtstrategi i Sverige. Zenitec kompletterar Kesko Sveriges erbjudande ytterligare både geografiskt och kompetensmässigt. Zenitec blir en del av Keskos rikstäckande distributör inom teknisk handel Onninen.

Kesko Sverige har genom Onninen en stark position inom teknisk handel, med fokus mot elnät, elinstallation och VA.

Försäljningen riktar sig till proffskunder och Onninen har som ambition att växa inom produktsegment som främjar en förnybar omställning.

Genom Zenitec får vi in en viktig pusselbit på plats inom vårt förnybara erbjudande och vi ser stora synergieffekter mot våra existerande kundsegment. Med tillförsikt ser vi fram emot att erbjuda sol-, ladd- och lagringsprodukter till nya kunder. Zenitec kommer in med ett väl beprövat arbetssätt, en djup kompetens och ett digitalt erbjudande som kommer att stärka Onninens affär. Förvärvet är ytterligare ett steg i Kesko Sveriges tillväxtstrategi och stärker marknadspositionen inom förnybart och elinstallation, säger Endre Espeseth VD Kesko Sverige.

"Vi är mycket glada över att bli en del av Kesko Sverige, då vi får en stark och långsiktig ägare. Kesko Sverige driver utveckling inom områden som hållbarhet, digitalisering och logistik, så att få vara med och expandera Zenitec inom den snabbt växande solcellsmarknaden tillsammans med ett bolag som ligger i framkant känns riktigt spännande. Jag ser fram emot att göra den här resan ihop!", säger Anders Jönsson, VD för Zenitec.

Om Zenitec

Zenitec verkar som grossist på solcellsmarknaden och erbjuder produkter samt projektassistans, för att sälja och serva solcellsanläggningar på byggnader och på marken. Företaget är även verksamt som konsult inom energiområdet. De har ca 17 medarbetare och omsätter 142 miljoner SEK (2022). Zenitec grundades 2013.

Förvärvet förväntas genomföras i april. Parterna avslöjar inte transaktionspriset.