Laddboxar och laddstolpar till bostadsrättsförening (brf)

När det är en bostadsrättsförening som ska installera laddbox så handlar det vanligen om laddstolpar. Ofta finns det önskemål om stolpar med laddboxar som har dubbla uttag, så att två parkeringsplatser eller garageplatser kan dela på en och samma stolpe och därmed får ut fler laddpunkter på ett smidigt sätt. Det gör att bostadsrättsföreningen kan köpa in hälften så mycket material, och minskar även tiden det tar att installera dem samt att återställa marken.

Vidare är laddstolpar hos bostadsrättsföreningar en typ av semi-publik laddning och då är vandalklassificering (IK-klassning) intressant, speciellt om det är en öppen parkeringsplats och inte ett garage. En bra IK-klassad produkt är att föredra då det innebär bättre tålighet av yttre påverkan vid semi-publik användning. Tålighet bör alltså komma i första rummet istället för att fokusera på färg och design vid val av produkt.

Lite längre ner på sidan kan du läsa mer om installation av laddboxar till Brf samt ytterligare information kring några exempel på laddboxar för Brf. Se hela vårt sortiment inom elbilsladdning.

Exempel på laddboxar som passar för Brf

Se hela vårt sortiment av laddboxar

Här hittar du information om laddboxar för andra miljöer

Vi hjälper dig hitta rätt produkter inom elbilsladdning

Tillbehör laddboxar

Fler produkter för installation av laddbox

Mer information om laddstolpar för Brf:er

Bostadsrättsföreningar köper sällan eller aldrig in laddboxar med fast monterad kabel, här är det uttag som dominerar för att minska risken för skadegörelse. En annan viktig aspekt när det kommer till bostadsrättsföreningar och laddboxar är att man ska kunna övervaka förbrukningen kopplat till individuella hushåll. Förr var det ofta så att man satte en schablonkostnad och lät alla elbilsägare i föreningen ladda till fast pris. Men nu är det mer vanligt att man vill kunna debitera varje enskilt hushåll efter hur mycket effekt de har plockat ut - detta eftersom olika elbilar skiljer sig åt enormt i laddkapacitet.

-Det finns ett större behov av möjligheten att skapa ett laddnätverk. De olika laddarna ska kunna kommunicera med varandra och det ska finnas en mjukvara eller tredjepartstjänst där varje hushåll kan följa sin förbrukning och debiteras kostnaden för denna. En bra tillgänglig support från tillverkaren är också viktigt, säger Mattias Lawin.

Bostadsrättsföreningar kan söka bidrag för installationen. Bidraget heter Ladda Bilen, och varje år avsätts en viss pott från regeringshåll. Så länge ansökan är öppen finns det medel kvar att söka. Du kan läsa mer om bidrag för laddbox här.

Några exempel på laddboxar för bostadsrättsföreningar är modeller från Ctek och Garo, men även Eldon Installations Duo, Easee Charge och Charge Amps Aura. Vi tar en närmare titt på de sista tre för att få en bild av hur laddboxar kan skilja sig åt.

Eldon Duo EpSpot har dubbla uttag och är uppkopplad till molntjänsten EpSpot för att du ska kunna styra och övervaka förbrukningen individuellt för varje uttag. Även lastbalanseringen är inbyggd i molntjänsten. Systemet kan även kommunicera direkt med affärssystem, därmed kan föreningen få användning av kwh direkt på sin avi. Duo finns att köpa med effekt upp till 22 kW.

Easee Charge finns att köpa med effekt upp till 22 kW och dessa använder dynamisk last- och fasbalansering (1-/3-fas). Du kan koppla ihop upp till 101 laddboxar på en och samma krets. Easee har en egen mjukvara för styrning och övervakning, med en portal där man kan fakturera respektive användare. Laddboxarna har både inbyggt wifi och simkort, så att du når varje laddare oavsett var du befinner dig. Denna laddbox har också integrerad RFID-läsare med stöd för vitlistning av RFID-taggar. Laddboxen finns i färgerna: Vit, antracit, röd, blå och svart.

Charge Amp Aura har dubbla uttag med 22 kW på varje. Det är en robust laddbox av återvunnen aluminium, med stort fokus på design och hög slittålighet. Fördelen med dubbla uttag gör att du kan nyttja samma laddbox för två parkeringsplatser. Laddboxen har stöd för wifi och simkort. Även denna har en molntjänst där du kan styra och övervaka laddboxarna. Vidare är de förberedda för ISO 15118 (vehicle-to-grid-tekonologi).

Här kan du läsa mer om elbilsladdning hos Onninen

Bli kund och få tillgång till hela vårt sortiment
Handla rätt produkter inom elbilsladdning